Welke naald is geschikt voor welke stof?

Vaak krijgen wij de vraag welke naald is nu geschikt voor welk stof? Daarom hebben wij wat informatie voor jullie verzameld. Zodat je altijd weet welke naald je het beste voor jouw project kunt gebruiken!


UNIVERSELE NAALD

Dit is een alleskunner. Je gebruikt deze naald voor verschillende naaiwerken. Je naait er mee door alle makkelijk geweven en gebreide stoffen.

JERSEY OF BALLPOINT NAALD

Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd. Kies de maat van de jersey naald op basis van de dikte van het garen.

DENIM OF JEANS NAALD

Door dicht geweven stoffen als denim of jeans naait de jeansnaald het makkelijkst. Maar voor imitatieleer is deze naald ook een goede keuze. De naald is sterk en scherp. Kies de maat van de naald op basis van de dikte van het garen.

NAALD MET DUBBEL OOG

Gebruikt voor borduren of doorstikken met decoratief garen. De naald heeft twee ogen net boven elkaar. Er kunnen twee verschillende draden doorheen worden geregen. Zo krijg je een creatief effect.


TWEELINGNAALD

Eigenlijk zijn het twee naalden die bovenaan bij elkaar komen, zodat je ze als één naald in de naaimachine kunt plaatsen. Je gebruikt deze naald als je tegelijkertijd twee stiksels naast elkaar wil naaien. Je hebt hierbij dus twee klosjes garen nodig.

Rijg de draden elk aan één kant van de spanningsschijf en elk door één van de naalden. Je hebt maar een spoeldraad nodig.

Er zijn verschillende typen tweelingnaalden: universeel, jeans, borduur, stretch en jersey. Op het doosje staan twee verschillende maten. De ene maat van de naalden weer en de andere staat voor de afstand tussen de naalden. De afstand kan variëren van 2 tot 6 mm.

BORDUURNAALD

Speciaal voor borduren op de naaimachine. De naald heeft een groot oog en beschermt zo het kwetsbare borduurgaren.

LEDERNAALD

Deze naald heeft een speciale scherpe punt die door leder en zware niet geweven synthetische stoffen.

MICROTEX NAALD

De microtex naald is dun en heeft een schacht die erg rechte steken maakt. Deze naald is speciaal ontwikkeld voor kwetsbare dunne stoffen. De punt is extra scherp. Omdat de naald erg dun is, breekt deze wel sneller en zal eerder moeten worden vervangen.

QUILT NAALD

De quilt naald is speciaal voor quilten met de naaimachine. De naald gaat gemakkelijk door veel lagen stof en zorgt voor gelijkmatige steken.

STRETCH NAALD

Deze naald is voor synthetische stretch stoffen anders dan jersey of tricot. De naald heeft een medium ballpoint punt.

TOPSTITCH NAALD

Heeft een extra groot oog en een bredere groef waardoor dikker doorstikgaren past.

EL NAALDEN

De EL-naald is een universele naald, maar dan iets langer. Je gebruikt de naald in coverlockmachines. Doordat de naald wat langer is, pakt de coverlockmachine de draad beter, zodat je minder snel last hebt van steken overslaan.