Natuurlijke stoffen

FLUWEEL

Fluweel is een zachte en glanzende stof die al eeuwen wordt gebruikt, en dan met name voor dure en luxueuze kleding. De stof wordt gekamd, waardoor er rechtopstaande pluizen worden gevormd. Dit wordt de ‘pool’ van de stof genoemd, en dit geeft fluweel zijn zachte “harige” effect. Voor het weven van fluweel worden voornamelijk zijde- en katoendraden gebruikt maar ook zie je tegenwoordig veel synthetische mixen. Omdat ruwe zijde een zeer bewerkelijke stof is om te produceren en omdat de draaddichtheid van fluweel hoog moet zijn om een gelijkmatige pool te verkrijgen, zitten er aan pure zijdefluweel zeer hoge kosten verbonden.

KANT

Kant is een zeer decoratieve stof die vaak gebruikt wordt voor het maken van sierrandjes aan kragen, mouwen, en rokken. Het decoratieve aspect aan kant wordt gemaakt door op precieze punten gaten te laten vallen in het weefsel, waardoor deels transparante patronen worden gecreëerd. Kant kan op op vele manieren worden verwerkt. Bijvoorbeeld over een effen stof voor een toegevoegde textuur of gelaagd voor het effect van diepte.

Echt kant wordt gemaakt van linnen, katoen,of zijde en wordt volledig met de hand gemaakt, dat proces heet “kantklossen”. Hierdoor kan het erg kostbaar zijn.

KATOEN

Katoen is één van de meest voorkomende stoffen en ontzettend makkelijk om mee te werken. Het wordt gemaakt van de vezels van de katoenplant waar draden van gesponnen worden en deze worden weer verweven tot een stof.  In cosplays is het een veel gebruikte stof omdat het altijd verkrijgbaar is in een heel scala aan kleuren. Goede kwaliteit katoen is wat dikker en stijver, en daarom  is het wel een hele makkelijke stof om mee te leren naaien. Voor kledingstukken die erg strak om het lichaam moeten passen, of die soepel moeten draperen, is katoen echter minder erg geschikt.

Omdat katoen wordt gemaakt van een natuurlijke poreuze vezel is het erg makkelijk te verven. Ga je aan de slag met katoen? Gooi je stof dan eerst een keer in de wasmachine en laat deze drogen. Het kan bij de eerste wasbeurt namelijk nog wel eens krimpen dus dit wil je gedaan hebben voor je gaat beginnen met passen en meten (dit geldt voor alle katoenen stoffen, ook de mixen).

LINNEN

Net als katoen komt linnen van een plant, de vlasplant. Het is een zeer ademende stof en perfect voor warme temperaturen en omgevingen. Het lijkt op katoen maar is vaak wat ruwer/grover én het kreukelt ontzettend erg. Linnen is een wat stijvere stof die voor kledingstukken met een stevige pasvorm, zoals jassen, goed geschikt is. Daarnaast is linnen goed in vorm te strijken en is daarom ideaal om mee te oefenen.

VOILE

Voile is een wijdmazig, iets transparant weefsel, gemaakt van garen met een sterke twist, in effenbinding. Meest gebruikte grondstoffen zijn katoen of linnen, maar ook zijde en kunstmatig vervaardigde garens als polyester of viscose worden gebruikt. Het kan zowel effen als bedrukt, geborduurd of gebrocheerd geleverd worden. De term ‘voile’ is afgeleid van het Franse woord voor sluier, waarvoor de stof vaak werd gebruikt. Voile werd oorspronkelijk alleen voor kleding gebruikt, later ook voor vitrage.

Vanwege de transparantie van voile, zijn alle draden goed te zien. Bij het naaien moet daarom een nieuwe, scherpe naald worden gebruikt om de draden niet te beschadigen. Met een stompe, versleten naald kan een draad worden “geknikt”, wat het effect geeft van een ladder in de stof. Afhankelijk van met hoeveel kracht de stof wordt beschadigd, kan de ladder zeer groot zijn. Let ook op met scherpe voorwerpen rondom deze stof, want als hij blijft haken kan het stof ook beschadigen .

Synthetische (mix) stoffen

CHIFFON

In principe had chiffon ook bij de natuurlijke stoffen kunnen staan. Van oorsprong werd deze lichte stof namelijk van echt zijde gemaakt. Tegenwoordig vaak van synthetische stoffen die gebruikt worden om chiffon te maken. Chiffon is vaak erg zacht, doorzichtig.  Het is niet de makkelijkste stof om mee te werken en moet voorzichtig gewassen worden.

Overigens worden voile en chiffon vaak in dezelfde categorie verkocht en hoewel ze wel wat op elkaar lijken zijn het toch echt twee andere soorten stof. Zo is chiffon over het algemeen zachter en doorzichtiger. Chiffon rafelt zodra het is geknipt, en moet daarom resoluut worden afgewerkt.

Het beste is om chiffon direct na het knippen met een zigzagsteek of lockmachine af te werken. Wanneer dit niet gebeurt, kan de stof zodanig rafelen dat de naden uit elkaar vallen. Ook is het handig om bij kledingstukken van chiffon de delen die het meest belast worden te verstevigen met een dun strookje vlieseline.

ELASTAAN ( LYCRA EN SPANDEX)

Elastaan is een kunstvezel die zich van andere kunstvezels onderscheidt door zijn grote elastische rekbaarheid.  De voornaamste merknamen zijn Dorlastan, Lycra, en Spandex. Elastaan wordt gebruikt in steunende en corrigerende artikelen zoals steunkousen, enkelbanden e.d., in badpakken en als bijmenging in kleding zodat deze soepeler en elastischer wordt. Elastaan rolt zich op aan de uiteinden, wat het naaien ervan wat meoilijk kan maken. Door de randen vast te zetten met een zigzag- of overlocksteek kan het oprollen iets worden verminderd. De stof rafelt meestal niet of nauwelijks.

FLEECE

Fleece is een gebreide en geruwde stofsoort. Fleece is het Engelse woord voor vacht, en wijst op het vacht-achtige uiterlijk van de stof. Het is echter een materiaal van 100% synthetisch materiaal. Fleece is populair als materiaal voor vesten en truien

TAF

Ook wel tafzijde genoemd, dit is een zijdeachtige glanzende stof die vaak van een polyester blend met katoen of nylon wordt gemaakt. De standaard variant van deze heeft een lichte kreukel erin. Er zijn echter verschillende soorten tafzijde: egaal, met ingeweven patronen, tweekleurig, met dessins of met een ruwe zijdetextuur. Vanwege de synthethische grondstoffen is tafzijde goed te betalen een een goede optie voor stoffen die niet goedkoop mogen lijken. Het is echter een zeer dunne stof die niet al te soepel drapeert. Daarnaast isoleert en ademt het niet, dus let op je lichaamstemperatuur. Tafzijde is ruw genoeg om gemakkelijk te naaien maar glad genoeg om met de meeste naaimachines te kunnen bewerken.

TRICOT

Tricot is een stof van fijn breiwerk dat van elk willekeurig garen kan zijn gemaakt, dus zowel van wol en katoen als van nylon, rayon en dergelijke. De machinale vervaardiging van tricot geschiedt op breimachines. Bij het handmatig breien maakt men gebruik van de tricotsteek. Tricot heeft meer rek en is elastischer dan weefsel, dankzij de breisteek. Het past zich goed aan aan lichaamsvormen meer net als andere elastische stoffen niet altijd even makkelijk om te naaien. Tricot is goed verkrijgbaar in allerlei kleuren. Strak passende mouwen, leggings, en shirts kunnen goed uit tricot worden gemaakt.

VISCOSE / RAYON / KUNSTZIJDE

Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Viscose ziet er haast zoals zijde uit, en voelt zacht en soepel aan. De stof is dun en goed te naaien, ook in laagjes